Norges ambulanselandslag klar til dyst

Vinnerlaget 2016, f.v. Jan-Øystein Risåker, Sindre Vang og Adam Awanzo.

Vinnerlaget fra fjorårets ambulansemesterskap gjorde rent bord og stakk av med førstepremien som besto av tur til Tsjekkia og deltagelse på det internasjonale mesterskapet nå i mai. I tillegg vant de et skreddersydd treningsopplegg fra SAFER ved simuleringsenteret deres i Stavanger, som forberedelse frem mot mesterskapet i Tsjekkia. Reise og opphold i Stavanger har de fått sponset av Fagforbundet ved Nordlandsykehuset.

Gutta fra Mo i Rana Helgelandssykehuset som gikk til topps i norsk ambulansemesterskap 2016 drar i disse dager for å forberede seg hos SAFER før de skal ut å representere Norge internasjonalt i slutten av mai. I den forbindelse har vi tatt en prat for å høre hvilke forventinger de har nå som det nærmer seg og hvorvidt dem har kontroll på egen pust og puls… (På bilde: f.v. Sindre Vang, Jan-Øystein Nygård og Adam Awanzo. Her med Øyvard Sørensen fra Ems Norway i midten)

Uten navn – Om 1 måned drar dere til Tsjekkia for å konkurrere i et internasjonalt mesterskap hvor dere skal møte ambulanseteam fra flere andre land. Hvilke tanker har dere om å skulle forsvare Norges ære som «ambulanselandslag»?

Når man kjenner så mange dyktige ambulansearbeidere rundt om i landet er det med store forventninger til egne prestasjoner og å kunne vise frem Norges ambulansetjeneste som en god tjeneste. Samtidig vet vi at det er flere meget gode tjenester som stiller i konkurransen.

– Hvordan har dere brukt tiden siden dere vant norsk ambulansemesterskap i fjor, hvilke forberedelser har dere gjort?

Før det nasjonale mesterskapet jobbet vi tett sammen i det daglige på et og samme vaktlag. Nå er vi splittet på forskjellige stasjoner og vaktlag. Vi har prøvd å holde tett kontakt, diskutere forskjellige caser og hatt noen praktiske øvelser sammen. I tillegg får vi en uke på SAFER sammen før konkurransen.

– Dette blir første gangen dere som lag deltar i et internasjonalt mesterskap. Hvilke forventninger har dere?

Når vi deltok på det nasjonale mesterskapet i Oslo hadde vi ikke vært med på noe lignende før. Vi visste ikke hva som ventet oss, og snakket mye om mulige caser og hvordan opplegget var. Nå har vi litt mer erfaring med konkurranse og det er lettere å forestille seg hvordan det blir i Tsjekkia. Det er allikevel mye vi er spent på. Vi skal konkurrere mot andre nasjoner, i et land vi ikke har kjennskap til. Det vil være ulike språklige utfordringer. Vi må snakke engelsk under konkurransen. Lagene der nede kommer til å jobbe med ulike retningslinjer og mulig noe ulikt utstyr. Vi forholder oss til prosedyrene og retningslinjene vi er kjent med fra norsk ambulansetjeneste. Vi har store forventninger til egen prestasjon. På den nasjonale konkurransen var vi ett av 10 lag og var litt mer anonyme, og uten de store forventningene til oss selv. Når vi skal konkurrere internasjonalt føler vi nok litt mer på presset. Det er mange som følger med på oss, det gjør at vi krever enda mer av oss selv og ønsker å prestere. Men uansett resultat regner vi med et veldig bra opplegg, gode caser og markører. Det blir også morsomt og lærerikt å treffe ambulansepersonell fra andre steder i verden.

– Hva vil være deres styrke eller svakhet som lag?

Vår styrke vil være at vi er godt samkjørt i tanker og handlingsmønster og kjenner hverandre godt både fra jobb og fritid. Dette kan også være en svakhet om vi glemmer kommunikasjonen og bare tar ting forgitt. Dette er noe vi jobber mye med og fokuserer på.

Vi gleder oss til å følge med laget nå de neste to månedene, uansett hvordan konkurransen i Tsjekkia måtte gå er vi trygge på at «gutta fra nord» vil representere den norske ambulansetjenesten på en utmerket måte.


– Look forward to EMSNOR2018 –  

EMS Norway