– Det første mesterlaget er kåret

EMSNOR16 – Foto: Felix features

God stemning og mange lovord å høre under Norges første mesterskap i ambulansefag. Gjennom to dager har 10 ambulanseteam fra hele landet konkurrert om å bli kåret til landets beste.

Publisert av Oslo universitetssykehus
skrevet av Anders Bayer,  Oslo universitetssykehus

– Absolutt en milepæl for ambulansefaget, sier initiativtager Thomas Renngård fra prehospital klinikk. Nå har han, og staben i arrangementsorganisasjonen EMS Norway, arbeidet til alle døgnets tider med store og små detaljer for å få alt på plass.

Mesterskapet går over tre dager i Jessheim-området. 10 lag fra alle helseregioner i landet deltar. Deltagerne konkurrerer i syv ulike scenarier innen akuttmedisinen. Norgesmesterene offentliggjøres under festmiddagen fredag kveld.

Fakta:
EMS = Emergency medical services
EMSNOR16 = Det første norske mesterskapet i ambulansefag

I utlandet – men ikke her hjemme

– Spennende, lærerikt og morsomt. Det var den felles oppfatningen blant norske utøvere som har deltatt i akuttmedisinske konkurranser i utlandet. Men spørsmålet som ofte gikk igjen var, hvorfor har vi ikke noe lignende her i Norge? Det er Thomas Renngård som stiller spørsmålet. Han er leder for EMS Norway, primus motor for NM i ambulansefag – og til daglig med base på OUS’ ambulansestasjon Brobekk.

Dette var også motivasjonen og noe av bakgrunnen for at han og hans lag i EMS Norway for nesten to år siden begynte arbeidet med tanken om å arrangere et norsk mesterskap i ambulansefag. – Vi tror alle styrkes ved at det etableres en nasjonal treningsplattform gjennom et slikt mesterskap. Det å vise frem og ta eierskap til eget fag øker yrkesstoltheten, sier han.

Former fremtidens ambulansetjeneste

– En flott gjennomført konkurranse. Fantastisk innsats fra Thomas og hans gjeng, sier ambulansesjef Ola Borstad ved Oslo universitetssykehus. – Dette er med på å forme fremtidens ambulansetjeneste. Selv om bare et lag kan vinne førsteplassen, så er pasientene de egentlige vinnerne, sier han, synlig stolt over dagen.

 

EMSNOR16 - 02
Initiativtager og styreleder i EMS Norway, Thomas Renngård og ambulansesjef Ola Borstad (OUS).
EMSNOR16 - 03
God stemning og mange lovord å høre under Norges første mesterskap i ambulansefag! Her er dommerne Siw Bjørstad-Karlsen og Ulf André Pedersen, begge fra prehospital klinikk ved OUS, i et avslappet øyeblikk mellom slagene. Linselus og dyktige markører fra ambulansefaglinjen ved Strømmen vgs. 
EMSNOR16 - 15
Elevene som hadde gymtime i flerbrukshallen på Jessheim idag fikk seg en opplevelse utenom det vanlige idag, da de under NM i ambulansefag fikk prøve denne farkosten her! Simulatoren, som angivelig er den eneste av sitt slag i hele verden, er laget på Vestfold Bil & Karosseri (VBK) og opereres av Statens vegvesen, avdeling Tønsberg, som har det nasjonale ansvaret for alle ambulanser i landet.
EMSNOR16 - 06
Med gjester fra Nederland! F.v.: Jan Erik Nilsen (jurymedlem, overlege og daglig leder i NAKOS), Koos Reumer og Margreet Hoogeveen-de Ruijter fra Ambulancezorg Nederland og Ola Borstad, ambulansesjef, prehospital klinikk OUS. I Nederland arrangerte de sitt første nasjonale mesterskap i ambulansefag alt i 2010.
EMSNOR16 - 14
Under alle mesterskap har dommerne en nøkkelrolle! Her er Øystein Walaker fra Helse Førde og Marianne Eide fra Oslo universitetssykehus. Begge til daglig paramedics i sin lokale ambulansetjeneste.
EMSNOR16 - 10
Uten de flinke markørene fra ambulansefaglinjen på Strømmen videregående skole ville ikke norgesmesterskapet ha blitt like realistisk som det ble! (- over og under)
EMSNOR16 - 11
EMSNOR16 – 11
EMSNOR16 - 03
EMSNOR16 – 03
EMSNOR16 - 16
EMSNOR16-12
EMSNOR16 - 12
Diskusjon etter caset med massetriage (masseskade) ved trafikkstasjonen på Jessheim. 8 ungdommer skadet i to biler mot hverandre. Her med ambulanselaget fra Vestfold. – Et spennende tiltak! Det er ikke så ofte vi blir målt på det vi gjør, sier Sander Lauritsen, – så det er nesten litt deilig! – Vi blir bare så gode som vi trener, føyer makker Trond Magnus Solås til, begge fra SIV.
EMSNOR16 - 07
Herlig gjeng fra lag 1 OUS Brobekk og lag 7 OUS Lørenskog – her i Jessheim flerbrukshall (KO) mellom slagene.
EMSNOR16 - 08
EMS Norway-gutta, som har dratt dette store arrangementet frem til start! Fra venstre: Torgeir Ugland, Morten Kolbu og Thomas Renngård (fra OUS ambulansestasjonene Brobekk og Lørenskog).

 

 

 

 

EMSNOR16 - 13
Vi er litt i tvil om han spiste pølser – eller serverte dem – men primus motor Thomas Renngård var såvisst til stede både høyt og lavt under NM-arrangementet på Jessheim!