Fagblogg: – Det er flere veier til Rom, en dommers betraktninger og refleksjoner

Foran i bildet laget fra Vestfold, team Horten. Bak fr.v artikkelforfatter Jan Håkon Ore og Espen Henriksen. ©Fredrik Naumann/Felix Features

 


 

Det er flere veier til Rom

En dommers betraktninger og refleksjoner

Skrevet av: Jan Håkon Ore, dommer EMS Norway ambulansemesterskap 2018

Det er flere veier til Roma er et gammelt ordtak men et snev av sannhet i seg, og som har blitt ytret i flere tidsepoker som ligger bak oss.

Dette er også motivet med EMS Norway og både konkurrere men samtidig lære av hverandres geografiske egenarter og jobbe imot et felles mål hele det prehospitale Norge jobber for nemlig hvordan bli bedre i vårt fag. Prøvelsene er mange og ny lærdom kan taes med tilbake til hjemtraktene, og kanskje bidra til at flere ønsker og måle krefter i denne nasjonale kappestriden, som finner sted bare noen mil unna der vår grunnlov ble vedtatt i 1814.

Som dommer er det både spennende og givende og se lagene gripe an situasjonene og prøvelsene de utsettes for, og dømme sine likemenn er en gjerning man påtar seg med ydmykhet og et åpent sinn.

Det er mange fellesnevnere som går igjen men også mange som lettere trår til med teknologiske nyvinninger enn andre deltaker lag ifra andre helseforetak. For vi skal alle ha samme samfunns-oppdraget utad men skulle vi ikke kunne ha samme behandlinger ombord også?

Vi er like i designet på ambulansene våres alle blinker de blått og vi som bemanner dem er kledd ifra rødt og gult ifra topp til tå, men hva vi har ombord er det store variasjoner basert på hvor vi er lokalisert i landet.

Vi er like i designet på ambulansene våres alle blinker de blått og vi som bemanner dem er kledd ifra rødt og gult ifra topp til tå, men hva vi har ombord er det store variasjoner basert på hvor vi er lokalisert i landet. Skriver Jan Håkon Ore, dommer på Nasjonalt ambulansemesterskap. (Bilde fra emsnor2016)

 

Når vinnerlaget var kåret og hjemreisen gjort kom tanken: Kanskje vi alle som var tilstede burde ha tatt litt lærdom av dem som samlet seg sammen noen mil nord for Gardermoen for 204 år siden.

 


Les også:

Gratulerer med vel gjennomført mesterskap!

Dagen før dagen intervju med SykepleiePluss.no

Møt teamet bak: Aud Trondhjem, «økonomidirektør» og regnskapsansvarlig