Fag i fokus – ukas videopod: prehospital diagnostikk av Non-STEMI infarkt

Prehospital diagnostikk ved akutt koronar syndrom uten ST-elevasjon i EKG from Du puster for fort on Vimeo.

Ny uke og ny videopod!

Denne gangen har vi tatt for oss et veldig interessant foredrag av Tom Helge Vik Tollefsrud, opplæringsleder og fagutvikler ved Sørlandet sykehus. Forelesningen er fra årets ambulanseforum og handler om den nye infarktambulansen som skal hjelpe oss å avdekke pasienter med hjerteinfarkt som ikke synes på EKG, pasienter med såkalt non-stemi infarkt. Disse har også behov for rask PCI behandling på sykehus, men denne pasientgruppen har vi hatt vanskeligheter med å kunne identifisere i ambulansen tidligere med bare bruk av vanlig EKG.

Et veldig spennende forskningsprosjekt dette som gjennomføres i samarbeid med Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Her kan du lese mer om prosjektet på SNLA sine nettsider

Infarktambulansen ble også omtalt i Ambulanseforum tidligere i år 

Hjerteinfarkt kan grovt sett deles inn i to typer, avhengig av om de vises på EKG eller ikke. For å finne de hjerteinfarktene som ikke vises på EKG – non-STEMI- er det ofte nødvendig med ultralyd, blodprøver eller røntgen. Men vanligvis har vi kun EKG med oss i ambulansen.

Allikevel er det noen tegn du kan se etter på EKG, vet du hvilke? Flipp på bildet under for å se.

 

[wp_quiz id=”2207″]

 

Hvor mye kan du om hjerteinfarkt / akutt koronar sykdom? – Ta quizen vår her:

 

[wp_quiz id=”2189″]