Reisebrev fra Helgelandslaget

Vinnerlaget 2016, f.v. Jan-Øystein Risåker, Sindre Vang og Adam Awanzo.

Skrevet av: Adam Awanzo, Sindre V. Vang og Jan Øystein Rise Nygård (Ambulanselandslaget 2016/17)

(Reisebrevet til Helgelandslaget datert 13.juli 2017. Snart skal Norge igjen konkurrere internasjonalt under EM i Madrid april 2019 red.anm)


Bootcamp SAFER Stavanger 18.-21.april 2017

Etter en flott påske i nord satte vi kursen sørvestover for noe vi hadde sett frem til siden i høst. En uke på Safer. En uke med trening, simulering og faglig påfyll.

Vi skulle også trene med et lag fra Nederland som har vunnet sitt nasjonale mesterskap. Det blir spennende å se hvordan de jobber.

Etter en lang reise, med start fra Mo i Rana kl. 04:30 kommer vi til Safer ved lunsjtider. Her treffer vi også laget fra Nederland som vi vi får høre har hatt en enda lengre reise.

Oppholdet starter med presentasjon av hvordan den norske ambulansetjenesten er bygd opp av anestesilege Thomas Lindtner, slik at nederlenderne skal vite hvordan vi jobber. Etter dette får vi en presentasjon om hvordan den nederlandske ambulansetjenesten er oppbygd og hvordan utdanningen deres er oppbygd av en representant fra ambulanseakademiet deres. Det er ingen tvil om at ambulansearbeiderne har en bred erfaring fra helsetjenesten før de kommer ut i ambulansen. I Nederland er det forskjellig utdanning for sjåfør og behandler. Får å bli sjåfør er det ca. et halv års utdanning, men skal du være behandler er veien mye lengre. Først må man blir sykepleier og spesialsykepleier før man kan ta en etterutdanning på 6-8 mnd. før man får jobbe i ambulansetjenesten. Etterutdanningen må selvfølgelig være relevant og være innenfor intensiv-, anestesi- eller akuttsykepleie.

Dagen fortsatte med første case. Dette skulle være en kalibrering av tekniske ferdigheter. Her skulle momenter som vakummadrass, nakkekrage, bekkenstabilisering og traumesideleie inne. Etter hver case var det en felles debrief og gjennomgang av gjennomføringen. Vi gjorde casene med det andre laget som tilskuer hele tiden. Dette var veldig lærerikt. Vi hadde hele tiden forskjellige måter å gjøre ting på slik at på en felles gjennomgang etterpå kunne vi diskutere hva som ble gjort og hvorfor man valgte å gjøre tingene slik man gjorde det. Denne delen er absolutt den mest lærerike. Med gode fasilitatorer som hele tiden kan komme med faglige innputt eller et mer objektivt blikk utenfra med kritiske spørsmål til hvorfor man valgte å gjøre ting på akkurat denne måten.

Oppholdet inneholdt mange gode casetreninger og forelesninger av veldig gode forelesere. Her hadde Safer plukket på øverste hylle når de har knyttet til seg resurspersoner. Før oppholdet på Safer hadde de intervju med hver og en av oss om hva vi ønsket å trene på. Et tema som gikk igjen fra samtlige var barn. Og det fikk vi. Hege Ersdal, anestesilege ved Stavanger Universitetssykehus, hadde forelesning for oss om nyfødtresusitering. Dette var definitivt et av høydepunktene og det mest lærerike på turen. Ersdal sitter i det europeiske rådet som utvikler retningslinjene for resusitering av nyfødte. Hun kunne derfor svare grundig for hvorfor retningslinjene er som de er. I tillegg hadde hun flere tekniske gode tips og triks å lære bort.

Uken hadde et variert program med mange tema. Blant disse kan vi nevne kritisk syke barn, fødsel, ”pit-crew CPR”, kommunikasjon, teamarbeid og mye mer. Vi har lært mye, nye måter å trene på, nye måter å gjøre ting på og ny teoretisk kunnskap. Dette har definitivt gjort oss bedre rustet til å møte hverdagens utfordringer og til konkurransen i Tsjekkia. Tusen takk til Fagforbundet for all støtte!

Beste hilsen team Helgeland,

Sindre Varem Vang, Adam Awanzo og Jan Øystein Rise Nygård


Les også: