Er du redd du er smittet av Koronaviruset?

Covid virus

Er du bekymret for Koronaviruset (SARS-CoV-2), som nå har spredt seg også til Norge?
Er du redd du kan være smittet av viruset?  Hva kan du gjøre for å beskytte deg?

Les hele saken på 113.no

Tekst: NAKOS 

Smittet?

For å mistenke Koronarviruset må du de siste 14 dagene ha vært i kontakt med noen som er smittet.

Har du symptomer på luftveissmitte og har vært i områder som har utbrudd av Koronavirus, eller har vært i kontakt med noen som har fått påvist sykdommen, bes du ringe fastlegen din, eventuelt legevakten på tlf. 116 117. Du skal altså ikke oppsøke legekontoret eller legevakten hvis du har symptomer, men ringe for veiledning.

Symptomene på at du har fått sykdommen covid-19 er akutt luftveissykdom:

 • feber
 • kortpustethet
 • hoste
 • sår hals

Personer med underliggende kroniske sykdommer, eldre >65 år og personer med redusert immunforsvar er mer utsatt for alvorlige symptomer.

Legen/legevakten vil veilede deg videre og vurdere om du må holde deg isolert hjemme eller om du må komme for å ta prøver for å avklare om du har fått viruset.

Har du alvorlige luftveissymptomer, med umiddelbart behov for hjelp, ringer du 113.

Har du spørsmål eller milde symptomer?

– Det ligger mye informasjon om koronavirus både på www.helsenorge.no og på Folkehelseinstituttets nettside www.fhi.no. Vi oppfordrer deg til å se om du finner svar på det du lurer på der først. De som ikke finner den informasjonen de trenger der, kan ringe informasjonstelefonen, sier Johan Torgersen, divisjonsdirektør for kvalitet og forløp i Helsedirektoratet.

Nummeret til Helsedirektoratets infotelefon er: 815 55 015

De norske helsemyndighetene har gode beredskapsplaner og er forberedt nå når Koronaviruset har kommet til Norge.  Viruset gir milde til alvorlige symptomer på luftveisproblemer og har gitt noen få dødsfall på verdensbasis. Vi vet at det smitter via dråpesmitte mellom mennesker, som vanlig forkjølelse eller influensa. Det er ingen vaksine eller behandling som kan stoppe sykdommen. Det kan kun gis støttende behandling for symptomer.

De fleste med et godt immunforsvar vil fint kunne tåle viruset, det er de med nedsatt immunforsvar, eldre over 65 år og de med underliggende kroniske sykdommer som kan bli hardere rammet.

Det gjelder å bryte smittekjeden.

De viktigste tiltakene fra Folkehelseinstituttet er:

 • God håndhygiene
  Vask hendene ofte og grundig med vann og såpe når det er tilgjengelig, bruk hånddesinfeksjon når du ikke har tilgang på håndvask. 
 • Unngå å hoste/nyse direkte på andre når du selv er syk.
  Host/nys helst i et papirlommetørkle og kast det etterpå. Alternativt host/nys i armkroken. Prøv å holde minst en meter avstand til andre når du har luftveissymptomer.
 • Bruk av munnbind anbefales ikke når du er frisk, det kan føre til at du oftere tar deg til ansiktet, noe som vil øke smittefaren. Munnbind er konstruert for å hindre smitte fra den som bærer det.


Les også: