Oppsummering fra tema akutt koronar sykdom

Vi har samlet et lite utdrag med noen punkter fra tema om hjerteinfarkt og akutt koronar sykdom. Disse har vi satt sammen til noen faglige eller mindre faglige huskekort. I tillegg har vi også laget en liten quiz som vi utfordrer dere alle til å ta! Quizen «5 kjappe om hjerteinfarkt» finner dere litt lenger ned på siden.

Et stalltips om du ikke har gjort det allerede er og gå inn å se på videoforedraget med Tom Helge Tollefsrud om infarktambulansen ved Sykehuset Sørlandet som ble lagt ut tidligere i dag. Eller last ned og lytt på tilhørende podkast episode fra Du puster for fort (link til podbean) 

Lykke til!

(Trykk på bildene under for å flippe dem rundt)

Hva bør du se etter på EKG om du mistenker et mulig NSTEMI? Trykk på bilde for å flippe det rundt å se.

trening.no Click to Flip

Hva heter årene som omkranser hjertet og forsyner det med blod?

Click to Flip
Kransarterier eller koronararterier er navnet på årene som forsyner hjertet med blod. Det er også i disse årene at hjerteinfarktene oppstår når de blir blokkert av en blodpropp.

Hjertets kransarterier består av høyre (RCA) og venstre kranspulsåre (LAD) som går videre ut i sideforgreininger og ender i kapillærer. Det er i disse forgreiningene at hjerteinfarkt oppstår.

Click to Flip

Bilde 1 front: Hjerteinfarkt med tydelig løft i ST segmentet som fanges opp på EKG. Bilde 2 bakside: NSTEMI type 1 vanskelig å avdekke med bruk av EKG

Click to Flip
Bayer Pharma AG

 

 

Ta quizen: «5 kjappe om hjerteinfarkt»

0%

Hvor mange rammes årlig av et hjerteinfarkt?

Correct! Wrong!

Hvor mange av disse er NSTEMI?

Correct! Wrong!

Hva mer enn EKG har infarktambulansen av diagnostisk utstyr for å hjelpe avdekke mulig infarkt?

Thomas Kleiven
Correct! Wrong!

Hvordan oppstår et hjerteinfarkt?

Fredrik Naumann
Correct! Wrong!

Hjerteinfarkt er forbundet med flere risikofaktorer. Hvilket av svaralternativene er IKKE forbundet med økt risiko for hjerteinfarkt?

Kujtim Fazliu
Correct! Wrong!